Сльози коралів

🥉 Третє місце - Сльози коралів

Хаустова Анастасія

Головне фото


Коментарі суддів.

Володимир Коротін:
Доволі цікава робота, якщо взяти до уваги, що учасниця молода леді, яка спромоглася оформити морський біотоп. Чесно кажучи, не пригадую такого в міжнародній практиці, що вдвічі приємніше адже саме на нашому конкурсі наочно показано можливість розширення горизонтів та прагнення вивчення нового. Трохи завантажена композиція та розміри вибраного вида риби можливо списати на вік та недосвідченість участиці. Але новий напрямок в біотопному русі це креатив в прямому сенсі,тому робота отримала найвищий бал в цьому критерії оцінювання.
Юрій Янчер:
Це цікавий маленький акваріум. Загалом добре оформлений, але потребує уваги до гідробіонтів, які страждають від нестачі місця. Занадто великі риби для цього об'єму води. Ви виконали хорошу роботу на березі моря. Наступного разу постарайтеся підібрати дрібніших риб. Або трохи більший акваріум.
Артем Березнев:
Цікава робота і одразу видно, що автор старався зробити максимально приближене середовище для гідробіонтов . Але, як на мене, треба було вибрати інших риб, щоб це виглядало більше гармонічно.

Опис

Назва: Сльози коралів
Координати: 32°10'32.1" півн.ш. 34°48'04.5" в.д.
Короткий опис. Східне узбережжя Середземного моря, пляж міста Герцлія, центр Ізраіля. Грунт-пісок, доволі дрібний, майже льос, навіть фракцію не вгадати. Деякі вчені вважають що цей пісок винесений із Сахари Великим Нілом, чия течія дотягує до узбережжя Ізраіля. А чому ні, якщо цей пісок з Сахари вітрами доносить до Амазонки? У прибережній зоні і на берегу багато уламків скелетів коралів, уламки вапняку, якихось піщаників, мушлєй, різної гальки. Температура повітря в день запуску 32 градуси. Температура води в день запуску 27 градусів. Солоність- звичайна для Середземного моря– 39-40 проміллє Згідно акваріумних тестів «JBL», рН склав 8,0, NH3/NH4– 0, NO2- 0, NO3- 5, PO4–ледве визначився, десь 0.1 Загальна твердість води в день заміру 24 dGH Карбонатна твердість 18 dKH Гідробіонти. Перераховувати всю флору і фауну Середземного моря (а згідно літературних даних велика її частина присутня на цьому узбережжі) мабуть немає сенсу, тому я назву тільки те що я бачила сама (у воді, на берегу, у рибалок, щоі люб’язно дали мені для акваріума рибу виловлену в цьому місці) Риба Tetraodontidae (риба-собака)– щось схоже на акваріумного тетрадона, часто на берег викидає. Туристів попереджають їх не торкати. Trachurus trachurus (звичайна ставріда) Scomber scombrus (атлантична скумбрія) Sparus aurata (дорадо) Dicentrarchus labrax (сібас) Sillago sihama (корюшкова сілаго, телевізія). Саме ці рибки і були в моєму акваріумі, після чого вже до рибалки не повернулися, а пішли додому, у море. Морські водорості, які мені вдалося ідентифікувати Posidonia Oceanica (кульки Нептуна) Chlorophyta , Derbesia marina (зелена нитка) Dictyota (темно коричневі з вілковими віточками) Lyngbya spp (волокнисті коричневі) Enteromorpha flexuosa (ентероморфа ізвіліста) Codium, мені здалося що «arabicum» Caulerpa (якась із каулреп, швидше за все інвазівна) Губки (імовірно) Scalarispongia scalaris Бесхребетні Carcinus aestuarii (краб трав’яний) Recluzia (равлик, щось із реклюзій) Корали Хоча температура води явно зависока для нормального життя коралів, все ж в Середземному морі вони зустрічаються. Більше того, скелети коралів можна знайти і на березі. Але ідентіфікувати їх мені не вдалось. Хоча для створення композиціі я їх використовувала Геологія Крім дуже дрібного піску, на березі і на дні зустрічається якесь каміння, на вигляд як т.з. «кенійське», аде дуже шипляче у оцті-мабуть якийсь вапняк. Деякі з тих каменів доволі м’які і з включеннями мушлей, щось на кшталт ракушняка. Також зустрічаються уламки пісчаника, що є дуже характерним для Ізраіля. Присутня також різного розміру галька, переважно світла та біла,як реагуюча на оцет,так і ні- мабуть якісь варіанти кварцу і мармуру. Чорного каміння майже нема. Крім того на дні та на березі багато різноманітних мушлєй та уламків скелетів коралів різного розміру і форми. На превеликий жаль на узбережжі і прибережній зоні присутнє штучне сміття,переважно пластика, який, здається,вже став частиною цього біотопу.
Рослини, виявлені та використані в роботі:
Водорості морські:
-Chlorophyta , Derbesia marina (зелена нитка)
-Dictyota (темно коричневі з вілковими віточками)
-Codium, мені здалося що «arabicum»
Тварини, виявлені та використані в роботі:
Риба: Sillago sihama (корюшкова сілаго, телевізія, як її називають у Ізраілі).
Бесхребетні: -Recluzia (равлик, щось із реклюзій)
Решта, що не попала в акваріум, є на фото-чернетках, якщо буде треба, можу показати їх жюрі. Я розумію, що незважаючи на те що у акваріумістів поширені «нано моря», об’єм акваріума (10л) це замало для цього населення. Але, якби цей акваріум був би в мене вдома, то з урахуванням того що я живу не далеко від моря, робити підміни морською водою хоч і кожен день не було би для мене проблемою. В кімнаті постійно працює кондіціонер, що підтримує температуру повітря 20 градусів, що є нормальним для цих гідробіонтів. Є також і холодильник, де можна охолоджувати пляшки з водою для охолодження. Тому я певна, що цей акваріум з цими рибою, водоростями и равликом доволі без проблем проіснував би в мене достатньо довгий час. Але, згідно з умовами конкурсу я всіх повернула до дому, в море, після завершення фотографування.
Хімічні параметри води:
- pH - 8.0
- T°C - 27 °C
- gH - 24
- kH - 18
- нітрат - 5
- фосфат - 0,1
- NH3/NH4 - 0
- NO2 - 0
- Солоність води - 39…40 проміллє
Використання субстрату, іншого природного декору: В якості декору я використовувала дрібний пісок з берега моря, а також морську гальку (імовірно що кварц та мармур), вапняк, пісчаник і уламки скелетів коралів. Але декор в мене не тільки природний. На превеликий жаль, на узбережжі і прибережній зоні присутнє штучне сміття, переважно пластик, який, здається, вже став частиною цього біотопу. Оскільки цей пластик потім попадає в океан і утворює величезні «острови», що губить все живе, я вимушена була використати і цей, штучний, декор, знайдений на цьому ж узбережжі (пляшка і декілька кришок) в своєму акваріумі. Нехай це буде мій тихий, але сигнал людству- люди, ми не маємо права робити наші штучні речі частинами природних біотопів!
Розміри акваріума: 20х20х25 см, 10 літрів. Я розумію, що трішки замало, але я зараз не вдома, за кордоном, і сама, без батьків, і дякувати Богові і добрим людям, що дали покористуватись хоча б таким. Але я точно знаю що бувають акваріуми- «нано моря», а значить цей акваріум має право на існування. До комплекту акваріума йшли фільтр та світильник, але я їх не використовувала. По-перше, світла соняшним ізраїльским ранком і так забагато, а по-друге воду в морі ніхто не фільтрує і завдяки дрібному піску та прибою, вона доволі каламутна, тому я вирішила її такою і залишити.

Додаткові фотографії